Válási mediáció

A válási mediáció elsődleges célja, hogy segítségével a válás a lehető legkevesebb sérülést okozza az érintetteknek, és egy fenntartható, jól működő rendszert hozzon létre. A válással ugyanis a legtöbb kapcsolat nem ér véget, a feleknek meg kell tervezniük a jövőbeni együttműködést, mert közös gyereket nevelnek, közös a vállalkozásuk, vagy mert úgy érzik, barátok maradnának.

A mediációt legszerencsésebb esetben a válásról született döntés meghozatalával egy időben vagy közvetlen utána el lehet kezdeni. A keresetlevél beadása után, a bírósági szakaszban a stressz-faktor magasabb, több a feszültség, de a mediáció során elért megállapodás még beadható a bíróságra, így a végzésben a felek által megírt egyezség szerepel majd. A mediáció nélkül bíróságon elválasztott felek hónapok elteltével rájönnek arra, hogy a végzésben leírtak nem valósultak meg, miközben több élethelyzetben is egymásra vannak utalva. Az ellenségeskedés amellett, hogy pszichésen felőrli a feleket, soha nem eredményez fenntartható, stabil környezetet, pedig erre szüksége lenne a közös gyereknek és a szülőknek.

A válási mediáció során – közös gyermek esetén – az alábbi témakörök mindenképpen rendezésre kerülnek: gyermekelhelyezés, szülői felügyelet, kapcsolattartás, tartásdíj, vagyonmegosztás. 

A mediátor családjogban való jártassága, szakmai felkészültsége teljes körű segítséget nyújt a problémák professzionális megoldásához.